Nieuws

Adviezen over het Coronavirus (COVID-19) – update 25 maart 2020

Corona virus

Adviezen over het Coronavirus (COVID-19)

De actuele situatie wijzigt heel snel, raadpleeg daarom de site van het RIVM voor de meest actuele informatie www.rivm.nl.

Het Coronavirus, met als bron de stad Wuhan in China, is nu een pandemie. In Nederland zijn tot en met gisteren, 24 maart meer dan 5500 besmette personen bekend. 276 mensen zijn overleden. De meeste ouder/ met een onderliggende aandoening. Als wij allen goed afstand houden zal de komende week de toename in het aantal besmette en zieke personen stabiliseren en daarna gaan dalen. Het echte aantal besmettingen ligt veel hoger. Ik schat over de 200.000 maar niemand weet dit nog. (IJsland is minder ver en heeft een goede steekproef onder de algemene bevolking zonder klachten gedaan waarbij 0,7% positief bleek.

Wij hebben een redelijke indicatie van het beloop: 80% heeft milde klachten. 14% is flink ziek en 6% is ernstig ziek. Deze mensen moeten opgenomen en soms beademd worden. Hoewel de meeste mensen in deze groep al een onderliggende ziekte hebben of een slechte gezondheid (en vaak dus ouder zijn), kan dit ook jonge voorheen gezonde en fitte mensen treffen. Een groot probleem is onze zorg de aantallen niet aan kan als wij de besmetting door laten gaan.

Behandeling is er nog niet. Een aantal middelen wordt onderzocht. Vaccinatie is pas in 2021 te verwachten.

Hieronder volgen een aantal korte adviezen aan werkgevers en werknemers hoe te handelen om besmetting op de werkvloer te voorkomen.

Hoe werkt de besmetting: De belangrijkste bestemmingsweg gaat via de lucht: Hoesten en inademen door een ander. Je moet wel redelijk dicht op elkaar staan. Tussen 1 en 2 meter afstand neemt die kans snel af. Binnen zal dit ook gemakkelijker gaan dan in de buitenlucht. Daarna volgt het “aanpakken van het virus” van een besmette hand (daar moet dus eerst in gehoest zijn en dat gebeurt ook als de patiënt in een zakdoek hoest) Aan je ogen of neus zitten is dan voldoende om besmet te raken. Theoretisch kan het ook via een beetgepakt oppervlak gaan. Waarschijnlijk speelt dit een ondergeschikte rol.

Hieruit volgen: Adviezen op individueel medewerker niveau

  • Gedraag je alsof jezelf besmettelijk kunt zijn en al je collega’s ook. Kort voor jezelf ziek wordt, kun je anderen al besmetten;
  • Meld het direct als je verkouden wordt en ga naar huis of blijf thuis. Mensen met koorts en die hoesten zijn het meest besmettelijk. Neem dus geen risico en stel anderen niet bloot. 24 Uur nadat je klachten verdwenen zijn, mag je weer naar het werk, de supermarkt etc.
  • Gezinsquarantaine: Sinds deze week geldt dat in het bovenstaande geval zelfs iedereen in uw gezin thuis moet blijven. U moet dus zelf ook thuisblijven als een van uw gezinsleden ziek wordt. 24 Uur nadat iedereen in het gezin klachtenvrij is, eindigt deze maatregel;
  • Voor cruciale beroepen en vitale processen geldt een andere regel. U blijft als werknemer thuis als u zelf klachten van hoesten en koorts heeft. 24 Uur na verdwijnen hiervan mag u het werk hervatten. Uw bedrijf weet – als het goed is – inmiddels zelf of het hieronder valt;
  • Voor medewerkers in de zorg gelden eveneens aangepaste regels. Zie het RIVM. Veel instellingen hebben deze regels in een eigen beleid/stroomschema verwerkt;
  • Doe geen tests die je leest en die onderscheid maken. Klachten van een mogelijke besmetting met het Coronavirus zijn gelijk aan die van een griep: koorts, kortademigheid en hoesten.
  • Was vaker je handen en denk goed na wanneer je dat doet. Besmetting gebeurt door druppeltjes speeksel van de zieke/besmette persoon. Dus als je met anderen contact gehad hebt en je handen wast voor je aan je gezicht zit, neemt je risico af. Zie RIVM video: https://www.youtube.com/watch?v=G6uBxC1yZfk
  • Hoest in je elleboog. Als je besmettelijk zou zijn, dan komt het niet aan je handen. Let op dit is beter dan een zakdoek, ook dan een tissue die je weggooit.
  • Vermijd alle contact als het niet perse nodig is.

Het is goed te bedenken dat persoonlijk bewustzijn en het slim toepassen van deze maatregelen effectiever zijn dan de hele grote ingrepen……

Reizen van en naar gebieden waar het Coronavirus voorkomt

Reizen is nu niet verstandig.

Wanneer een medewerker toch moet reizen, is het van belang de reisadviezen van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.
Zie voor de laatste stand van zaken de kaartjes op de site of de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/02/27/reisadviezen-voor-landen-of-gebieden-waar-het-coronavirus-is-gevonden

Besmetting met Corona: adviezen op organisatieniveau

Naast gezondheidsrisico’s voor de individuele werknemers, levert het Coronavirus inmiddels risico’s op voor de bedrijfsvoering van organisaties. Als het goed is weet u inmiddels of uw onderneming onder de “cruciale beroepsgroepen of de vitale processen” valt. Bij twijfel vraagt u uw Branche organisatie. Pas uw beleid over wel of niet werken hierop aan.

Om de risico’s goed in te schatten, is een risicoanalyse van uw organisatie zinvol. Wij werken hier graag aan mee. Ik hoop niet dat er nog bedrijven zijn die hier niet over nagedacht hebben.

Voor iedere onderneming geldt:

  • Laat iedereen waar dat mogelijk is thuis werken;
  • Wanneer een medewerker ziekteverschijnselen heeft die op luchtweginfectie duiden, moet deze zich ziekmelden en thuisblijven en zich eventueel telefonisch melden bij zijn of haar huisarts. Er is sprake van een reguliere ziekmelding met een loondoorbetalingsverplichting;
  • Wanneer een medewerker in opdracht van de overheid 14 dagen thuis in quarantaine moet blijven (denk aan ziekte in het gezin), dan hoeft er geen sprake van ziekte te zijn. Afgesproken kan worden om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Ook kan bijzonder verlof of calamiteitenverlof verleend worden door werkgever met loondoorbetaling;
  • Verspreid de individuele adviezen onder de medewerkers en kijk wat dit op het werk betekent. Denk aan sluiting van een rookhok, wijziging van pauzetijden, minder stoelen/ tafels in een kantine, vaker schoonmaken van de werkplek (en dat kan de medewerker ook zelf doen) etc. etc.

Vragen en antwoorden over Coronavirus (COVID-19)

Vragen en antwoorden over hoe je tot een praktisch beleid komt m.b.t. het Coronavirus (COVID-19) lees je door hier te klikken.

Veel gestelde vragen over Coronavirus (COVID-19) voor werkgevers en werknemers | Rijksoverheid

Door hier te klikken lees je de veel gestelde vragen en antwoorden voor werkgevers en werknemers opgesteld door de Rijksoverheid.